Diabetes a zdraví dutiny ústní

Diabetes (cukrovka) patří k nejčastějším chronickým onemocněním, a jeho výskyt stále stoupá. Podle odhadů není daleko doba, kdy tímto onemocněním bude postižen každý desátý občan ČR bez ohledu na věk. Přestože jde o chorobu, která zatím není vyléčitelná, lze vhodnou životosprávou a ve spolupráci s lékaři regulovat hladinu glukózy v krvi a předejít tak mnoha závažným zdravotním komplikacím.

Jaká je souvislost mezi diabetem a záněty dásní?

Lidé s diabetem jsou obecně náchylnější k bakteriální infekci a mají sníženou schopnost bránit se škodlivým bakteriím, které žijí v dutině ústní. Obzvláště opatrní by měli být pacienti s cukrovkou I. typu, u nichž může mít zánět dásní těžký průběh. Zároveň platí, že závažné onemocnění dásní může potenciálně nepříznivě ovlivňovat hladinu glukózy v krvi a přispívat ke zhoršování cukrovky. Správnou péčí o zdraví dutiny ústní můžete zlepšit svůj celkový zdravotní stav.

Co Vám hrozí, máte-li cukrovku?

  • Závažná onemocnění dásní. Máte-li cukrovku, je pro Vaše tělo obtížnější bojovat s bakteriemi plaku, které mohou vyvolat gingivitidu (zánět dásní). Při nedostatečné péči, a pokud se gingivitida neléčí, mohou problémy přerůst do chronického stadia, v parodontózu.
  • Další zdravotní problémy v ústní dutině, například kandidóza (infekce způsobená kvasinkami) nebo xerostomie (sucho, v ústech, pocit suchosti).
  • Častější výskyt zubních kazů. Čím vyšší je hladina cukru (glukózy) v krvi, tím vyšší je také množství glukózy v prokrvených dásních a slinách. Bakterie z cukru vytvářejí kyseliny, které leptají sklovinu, až vznikne kaz. I proto je u diabetiků velmi důležitá kontrola a kompenzace vysokých stavů hladiny glukózy v krvi.

Jak se bránit?

  • Základním požadavkem je správná léčba. Spolupracujte s lékaři, dodržujte vhodnou životosprávu.
  • Navštěvujte pravidelně svého zubního lékaře a dentální hygienistku. Upozorněte je, že máte cukrovku. Poraďte se s nimi o správné péči o chrup a dásně, případně o zubní náhradu.
  • Věnujte zvýšenou pozornost ústní hygieně. Dodržujte zásady správného čištění zubů. Rovněž nezapomínejte důkladně čistit zubní protézu, pokud ji nosíte.
  • Sledujte stav svých dásní. Navštivte zubního lékaře, pokud zjistíte příznaky onemocnění (zarudnutí, otok, krvácení).
  • Nekuřte. Kouření má na dásně výrazně negativní vliv. Dochází k jejich intoxikaci a „stažení“ (adstringence), v jehož důsledku dásně nekrvácejí a nesignalizují tak včas vznikající problém. Tím stoupá riziko, že zánět bude odhalen v pozdější a závažnější fázi.

 

Autor: Tým Wald Pharmaceuticals

Jak pomáhá ENZYMEL?

Zubní pasty a mukoadhezivní gely ENZYMEL napomáhají účinnější hygieně v ústech nejen při diabetu. Obsahují unikátní směs proteolytických enzymů, které pozitivně působí na dásně a sliznice dutiny ústní, pomáhají potlačovat ulpívání bakterií na zubní sklovině a pomáhají snižovat tvorbu bakteriálního plaku. Proteolytické enzymy podporují zdravé prostředí v ústech, podmínky pro rychlejší regeneraci a také zvyšují účinky antiseptik a těch je pak třeba méně. Žádný z přípravků ENZYMEL neobsahuje adstringentní látky, parabeny, SLS ani alkohol, který by přispíval k vysoušení dásní. Zubní pasty obsahují fluorid pro remineralizaci skloviny.

NEWSLETTER

Wald Pharmaceuticals s.r.o.
U Hranic 16, 100 00 Praha 10

Objednejte si ENZYMEL nebo VENZYMEL rovnou k Vám domů!

Dopřejte enzymovou péči i svým mazlíčkům

Zásahy v ústní dutině

Extrakce zubu

Péče o zuby a dásně při rovnátkách

Péče o implantáty

Péče o dásně po dentální hygieně

Zánětlivé stavy

Zánět dásní (gingivitida)

Paradentóza (parodontitida)

Zápach z úst (halitóza)

Afty a aftózní zánět na sliznicích

Jiné potíže v ústech

Dásně při cukrovce

Radioléčba v oblasti hlavy - onkologické

Náročné situace

Oslabená imunita

Dásně v těhotenství

Dásně kuřáka

Sucho v ústech