PROTEOLYTICKÉ ENZYMY: POMOC PRO DUTINU ÚSTNÍ

Proteolytické enzymy (proteázy) se v medicíně využívají již více než sto let. Ve stomatologii našly širší uplatnění od druhé poloviny 20. století, kdy byly podávány pacientům při operacích v dutině ústní. Díky jejich aplikaci došlo ke zkrácení doby hojení na polovinu. Od 80. let se studují a prokazují jejich další příznivé účinky. V současné době víme, že proteázy zlepšují obranyschopnost sliznice a dásní dutiny ústní, podporují jejich hojení, redukují krvácení a otoky, a také omezují růst bakterií a zubní plak.

Přípravky ENZYMEL® obsahují směs proteolytických enzymů trypsinu, bromelainu a chymotrypsinu, které mají pozitivní vliv nejen na zuby, ale především na měkké tkáně dutiny ústní.

Čím konkrétně proteolytické enzymy našim ústům prospívají?

  • Významným způsobem zlepšují lymfatickou drenáž a mikrocirkulaci krve ve tkáních a sliznicích dutiny ústní.
  • Díky svým přirozeným biologickým vlastnostem příznivě ovlivňují bakteriální flóru dutiny ústní, která je při zánětlivých onemocněních a parodontóze výrazně narušená.
  • Snižují schopnost bakteriálního biofilmu přilnout k zubní sklovině a ke sliznici dutiny ústní a tím omezují jeho negativní vliv na tyto tkáně.
  • Mají zásadní vliv na normalizaci a udržování optimálních imunitních reakcí v dutině ústní a tím zlepšují obranyschopnost měkkých tkání včetně parodontu.
  • Zvyšují antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky tělu vlastní imunity tkání.
  • Mají vysokou antioxidační kapacitu a tím snižují rozsah poškození při parodontitidě a parodontóze, u nichž se na poškození tkání dutiny ústní podílejí mj. vysoké hladiny kyslíkových radikálů.
  • Spolu s enzymy ve slinách proteázy omezují vznik nebo zhoršení parodontózy tím, že rozkládají drobné bílkovinné a cukerné zbytky (maso, sladkosti apod.), které nebyly odstraněny mechanickým čištěním z mezizubních prostor a chobotů mezi dásní a zubem.
  • Mají schopnost štěpit bílkoviny. Tím umožňují odstraňovat bílkovinné zátky, které uzavírají choboty mezi dásní a zubem při parodontóze, a zabraňují jejich tvorbě.
  • Mají pozitivní vliv na kvalitu zubní skloviny a tím omezují kazivost zubů.
  • Trypsin podporuje přirozený bělicí účinek bromelainu.

Proč dochází k zánětům v dutině ústní, a jakou roli hrají enzymy při jejich léčbě?

 

Zánět je přirozenou obrannou reakcí našeho těla. Jedná se o fyziologický proces, kterým organismus udržuje rovnováhu vnitřního prostředí nebo reaguje na zevní, resp. vnitřní poškození. V případě dutiny ústní jde tedy například o reakci na působení bakterií obsažených v zubním plaku. Zánět se projevuje zarudnutím, horkostí, bolestí a otokem – to vše je součástí přirozené odpovědi organismu a procesu hojení. Závažný problém nastává, pokud organismus vyčerpá své možnosti potlačit příčinu a zhojit poškozenou tkáň akutní zánětlivou reakcí, a zánět přejde do chronického stadia. Tedy do stavu jakési nové rovnováhy mezi stále existující příčinou a možnostmi vlastní obranyschopnosti tkání. Takto nastolená rovnováha je obvykle doprovázena různě rychlou tkáňovou destrukcí. V ústní dutině je příkladem takového chronického onemocnění parodontóza (zánět podpůrných tkání zubu, při němž již dochází k trvalému poškození).

Proteolytické enzymy obsažené v přípravcích ENZYMEL® působí ve vztahu k zánětlivému onemocnění v dutině ústní dvěma směry. Zaprvé zkracují akutní zánětlivou reakci na nezbytně nutnou míru a snižují riziko přechodu akutního zánětu do chronického stadia, díky tomu, že dokáží optimalizovat podmínky hojení (zvyšují vlastní obranyschopnost tkání, zlepšují mikrocirkulaci krve a lymfy ve tkáni, snižují otoky). Zadruhé působí přímo na mikrobiální původce zánětu v zubním plaku (snižují přilnavost bakterií k zubu a dásním i jejich schopnost tvořit plak).

 

Červená řada ENZYMEL® PARODONT

Vhodná při akutních stavech i pro každodenní dlouhodobou péči.

 

červená řada pasta a gel - transparent

Modrá řada ENZYMEL® INTENSIVE

Vhodná při zánětlivých stavech s přítomností bakterií.

 

modrá řada pasta a gel - transparent